Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της εγκατάλειψης της «κρύου γαλοπούλας»

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της εγκατάλειψης της «κρύου γαλοπούλας»

Η διακοπή των ουσιών, όπως το αλκοόλ ή ο καπνός, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν την προσέγγιση «κρύου γαλοπούλας», πράγμα που σημαίνει να απέχει από μια ουσία ή συνήθεια αμέσως και εντελώς.

Είναι κοινό για τους ανθρώπους να αναπτύσσουν εθισμούς στο αλκοόλ, τη νικοτίνη και τα ναρκωτικά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσετε τη λήψη αυτών των ουσιών. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να μειώσουν σταδιακά τη χρήση τους, κάτι που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επικίνδυνο για ορισμένες ουσίες.

Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για την εγκατάλειψη της ψυχρής γαλοπούλας, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ορισμένα οφέλη στη χρήση αυτής της μεθόδου, τα οποία εξαρτώνται από την ουσία ή την πρακτική.

Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε την προσέγγιση της ψυχρής γαλοπούλας σχετικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και πολλά άλλα. Εξετάζουμε επίσης άλλους τρόπους για να σταματήσουμε την κατάχρηση ουσιών.

Τι σημαίνει να σταματήσετε την κρύα γαλοπούλα;

Ένα άτομο που κλείνει την κρύα γαλοπούλα σταματά πλήρως να καταναλώνει την ουσία με άμεση επίδραση. Η άλλη προσέγγιση συνεπάγεται σταδιακά μείωση της κατανάλωσης ή χρήσης της ουσίας μέχρις ότου ένα άτομο μπορεί να σταματήσει εξ ολοκλήρου.

Εάν ένα άτομο έχει εξαρτηθεί από μια ουσία, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα απόσυρσης όταν εγκαταλείπουν την κρύα γαλοπούλα. Η απόσυρση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη με ορισμένες ουσίες, ενώ τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ουσία που ένα άτομο παραιτείται.

Ορισμένα γενικά συμπτώματα απόσυρσης περιλαμβάνουν:

 • Ναυά και έμετο
 • λαχτάρα
 • αναστατωμένος ή ευερέθιστος
 • Άγχος
 • Αίσθημα κάτω ή λυπηρό
 • Έχοντας προβλήματα στον ύπνο
 • έχοντας προβλήματα σκέψης σαφώς ή συγκέντρωσης
 • < Li> Αλλαγές στην όρεξη

Γενικά, οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια το κάπνισμα και την κρύα γαλοπούλα νικοτίνης.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση εάν ένα άτομο εγκαταλείπει σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ ή ορισμένα φάρμακα, όπως η ηρωίνη. Εάν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν μπορεί να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες από την κρύα γαλοπούλα που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Γιατί η προσέγγιση της ψυχρής γαλοπούλας;

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνική κρύου γαλοπούλας, καθώς πιστεύουν ότι θα είναι ευκολότερο να σταματήσουν να παίρνουν την ουσία εντελώς αμέσως. Μπορούν επίσης να σκεφτούν αν κόβουν εξ ολοκλήρου την ουσία, θα αισθάνονται λιγότερο πειρασμένοι να το χρησιμοποιήσουν ξανά ενώ εγκαταλείπουν.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο είναι ότι η ουσία προκαλεί τη βλάβη του σώματός τους και επιθυμούν να σταματήσουν αμέσως αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε υποτροπή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οφέλη από την εγκατάλειψη της ψυχρής γαλοπούλας

Υπάρχουν κάποια οφέλη για την εγκατάλειψη της ψυχρής γαλοπούλας. Περιλαμβάνουν:

Με τη σωστή υποστήριξη, η κρύα γαλοπούλα μπορεί να είναι αποτελεσματική

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι όταν πρόκειται για το κάπνισμα, η κρύα γαλοπούλα μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική μέθοδος διακοπής από τη σταδιακή μείωση . Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το ποσό της υποστήριξης που λαμβάνει ένα άτομο ενώ εγκαταλείπουν.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η απότομη διακοπή του καπνίσματος είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε διαρκή αποχή από ό, τι σταδιακά μειώνοντας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές παρείχαν υποστήριξη στους συμμετέχοντες στη μελέτη όταν προσπαθούσαν να σταματήσουν.

Μια παλαιότερη μελέτη κοίταξε τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το κάπνισμα από μόνοι τους χωρίς υποστήριξη. Διαπίστωσε ότι μόνο το 3-5% των συμμετεχόντων που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την κρύα γαλοπούλα χωρίς βοήθεια ήταν σε θέση να επιτύχουν παρατεταμένη αποχή για 6-12 μήνες μετά.

Η υπέρβαση των συμπτωμάτων απόσυρσης ταχύτερα

Τα συμπτώματα απόσυρσης μπορούν να διαρκέσουν για διαφορετικές χρονικές περιόδους μετά την εγκατάλειψη, ανάλογα με την ουσία που εμπλέκεται.

σταματώντας αμέσως ή πηγαίνοντας κρύα γαλοπούλα, ένα άτομο μπορεί να βιώσει πιο ακραία συμπτώματα απόσυρσης αρχικά. Ωστόσο, μπορούν συχνά να περάσουν από αυτή την περίοδο απόσυρσης πιο γρήγορα από εκείνους που εγκαταλείπουν σταδιακά.

απαλλαγμένος από την επιβλαβή ουσία νωρίτερα

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία για να σταματήσουν το κάπνισμα, να πίνουν αλκοόλ και να παίρνουν ναρκωτικά. Με την κρύα γαλοπούλα, το σώμα ενός ατόμου μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει αμέσως από τη ζημιά που προκάλεσε η ουσία.

Κατά την αποχώρηση σταδιακά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν την επιβλαβή ουσία στο σώμα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζημιά.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο εξαρτάται από επιβλαβή φάρμακα, όπως η ηρωίνη ή η μεθαμφεταμίνη, ή έχει σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ, η αμέσως εγκατάλειψη δεν είναι καλή ιδέα.

Κίνδυνοι να πάνε κρύα γαλοπούλα

Υπάρχουν επίσης πολλοί κίνδυνοι για την προσέγγιση της ψυχρής γαλοπούλας. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τα παρακάτω.

Το κάπνισμα και η κρύα γαλοπούλα

Εάν κάποιος αποφασίσει να σταματήσει απότομα το κάπνισμα, δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχει αυτή η προσπάθεια να μην έχουν επαρκή υποστήριξη.

Όπως αναφέρουν οι προηγούμενες μελέτες, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το κάπνισμα χωρίς τη βοήθεια που χρειάζονται είναι συχνά λιγότερο επιτυχημένες από εκείνους με υποστήριξη.

Ενώ δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία κατά την εγκατάλειψη του καπνίσματος κρύου γαλοπούλας, τα συμπτώματα απόσυρσης νικοτίνης μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εγκατάλειψη του καπνίσματος κρύα γαλοπούλα εδώ.

αλκοόλ και κρύα γαλοπούλα

Εάν ένα άτομο έχει σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν πρέπει να σταματήσουν την ψυχρή γαλοπούλα. Εάν το κάνουν, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Η σοβαρή μορφή απόσυρσης αλκοόλ ονομάζεται Delirium Tremens (DTS). Οι γιατροί χαρακτηρίζουν DTS από την ταχεία εμφάνιση σοβαρής σύγχυσης. Επίσης, οδηγεί σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή.

Εάν τα άτομα με σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ σταματήσουν απότομα την κατανάλωση αλκοόλ, τα DTs μπορούν να εμφανιστούν εντός 48 ωρών και μπορεί να διαρκέσουν έως και 5 ημέρες.

DTS μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, με μερικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας 8%. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αναμενόμενο ποσοστό θνησιμότητας 37% χωρίς κατάλληλη θεραπεία.

Τα συμπτώματα των DTs περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή σύγχυση
 • νευρικότητα, θυμός ή και τα δύο
 • ακραία υπερκινητικότητα
 • Απώλεια συνείδησης
 • ψευδαισθήσεις
 • εκδίδει τον ύπνο
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση και γρήγορος καρδιακός παλμός
 • υπερβολική εφίδρωση και αφυδάτωση
 • Κατασκευές
 • Διαταραχές της καρδιαγγειακής λειτουργίας

Αυτά περιλαμβάνουν οπιοειδή, όπως ηρωίνη και διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης.

Τα ναρκωτικά τα φάρμακα Η κρύα γαλοπούλα μπορεί να μεταφέρει παρόμοιους επικίνδυνους κινδύνους με εκείνους που εμπλέκονται στην εγκατάλειψη του σοβαρού εθισμού στο αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στο πώς το νευρικό σύστημα ενός ατόμου προσαρμόζεται σε συγκεκριμένα φάρμακα υψηλής εξάρτησης.

Με την απότομη διακοπή ορισμένων φαρμάκων, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων:

 • > Θέματα καρδιάς

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την απόσυρση οπιοειδών εδώ.

Συμβουλές για την εγκατάλειψη

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν στην εγκατάλειψη μιας ουσίας. Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές για την εγκατάλειψη του καπνίσματος, του αλκοόλ και των ναρκωτικών.

Συμβουλές για την εγκατάλειψη του καπνίσματος

Εάν ένα άτομο δεν επιθυμεί να σταματήσει το κάπνισμα κρύο γαλοπούλα, η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT) προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο. Με το NRT, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προϊόντα, όπως ούλα νικοτίνης, μπαλώματα και σπρέι, που παρέχουν νικοτίνη για να αποτρέψουν τα συμπτώματα απόσυρσης.

Μια μελέτη 2016 υποδηλώνει ότι η NRT θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να εγκαταλείψει επιτυχώς το κάπνισμα κατά 50-70%.

Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία (ATS) συνιστούν τα άτομα που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα να αρχίζουν με τη λήψη του φαρμάκου.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να σταματήσει το κάπνισμα σε περίοδο θεραπείας 12 εβδομάδων. Το ATS προτείνει τη λήψη της βαρενικλίνης πάνω από τα έμπλαστρα νικοτίνης και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εάν ένα άτομο εγκαταλείπει την κρύα γαλοπούλα, είναι πιο πιθανό να επιτύχει με τη σωστή υποστήριξη.

Επομένως, ένα άτομο που επιθυμεί να σταματήσει χωρίς τη βοήθεια του NRT ή της βαρενικλίνης μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει τη βοήθεια ομάδων υποστήριξης καπνίσματος, συμβουλευτικής, θεραπείας ή εφαρμογών smartphone.

Άλλες θεραπείες και διορθωτικά μέτρα για να βοηθήσετε να σταματήσετε το κάπνισμα περιλαμβάνουν:

Μάθετε περισσότερα για το πώς να σταματήσετε το κάπνισμα εδώ.

Συμβουλές για την εγκατάλειψη του αλκοόλ

Το 2019, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάστηκαν από διαταραχή της χρήσης αλκοόλ.

Τα προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ ποικίλλουν σε σοβαρότητα και ένα άτομο με σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκατάλειψη από μόνη της, ιδιαίτερα μέσω μιας προσέγγισης κρύου γαλοπούλας, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

Ένας γιατρός θα αντιμετωπίζει συχνά την χρόνια εξάρτηση από το αλκοόλ με την ιατρικά ελεγχόμενη αποτοξίνωση. Ένα άτομο θα πάρει τα καταστροφικά φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τα συμπτώματα απόσυρσης, καθώς σταματούν να καταναλώνουν αλκοόλ. Αυτό τους βοηθά να ξεπεράσουν την πρώτη και πιο επικίνδυνη φάση της εγκατάλειψης του αλκοόλ.

Εάν οι άνθρωποι έχουν μια λιγότερο σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το αλκοόλ από μόνοι τους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με γιατρό ή ιατρικό επαγγελματία για να αποκτήσετε πρόσβαση σε χρήσιμες οδηγίες και πόρους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να λάβουν υπόψη κατά την εγκατάλειψη του αλκοόλ. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αναζητώντας συμβουλευτική
 • Αναζητώντας ομάδες υποστήριξης όπως αλκοολικοί ανώνυμοι
 • Αντιμετωπίζοντας υποκείμενα προβλήματα όπως η αυτοεκτίμηση, το άγχος, το άγχος, η κατάθλιψη ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας
 • φάρμακα αποτοξίνωσης
 • φάρμακα για τους πόθους

Μάθετε περισσότερα για τον αλκοολισμό και πώς να σταματήσετε να πίνετε εδώ.

Συμβουλές για την εγκατάλειψη των ναρκωτικών

Ένα άτομο πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια εάν επιθυμεί να σταματήσει τη λήψη ναρκωτικών. Ένας ιατρικός επαγγελματίας μπορεί να βοηθήσει να διασφαλίσει ότι εγκαταλείπουν με ασφάλεια, παρέχοντας συγκεκριμένα φάρμακα εάν χρειάζονται.

Υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις για να βοηθήσουν τα άτομα που επιθυμούν να σταματήσουν τη λήψη ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων:

 • Θεραπεία συμπεριφοράς
 • Συμβουλευτική
 • Ειδικά φάρμακα
 • Κλινικές αποκατάστασης
 • Αντιμετωπίζοντας τους σχετικούς ψυχολογικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης
 • συνεχής προσωπική φροντίδα για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής

Μάθετε περισσότερα σχετικά με διαφορετικές επιλογές θεραπείας για εθισμό εδώ.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του εάν έχει εθισμό σε ναρκωτικά ή αλκοόλ, καθώς αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει προσεγγίσεις για την εγκατάλειψη, ενώ παράλληλα θέτει το άτομο σε επαφή με διαφορετικά κέντρα προβολής, κλινικές αποκατάστασης και συμβούλους, εάν απαιτούν.

Εάν ένα άτομο αναπτύξει έναν εθισμό στη νικοτίνη και ψάχνει για βοήθεια με την εγκατάλειψη, μπορούν επίσης να μιλήσουν με γιατρό.

Περίληψη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να προσεγγίσει την εγκατάλειψη μιας ουσίας. Μία προσέγγιση είναι η μέθοδος της ψυχρής γαλοπούλας, η οποία περιλαμβάνει αμέσως και πλήρη αποκοπή της ουσίας.

Η κρύα γαλοπούλα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για μερικούς ανθρώπους που εγκαταλείπουν το κάπνισμα και τον εθισμό σε αλκοόλ χαμηλού επιπέδου. Ωστόσο, η επιτυχία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσό της υποστήριξης που λαμβάνει το άτομο ενώ προσπαθεί να σταματήσει.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει μια πιο σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ ή επιθυμεί να εγκαταλείψει έναν σοβαρό εθισμό στα ναρκωτικά, η κρύα γαλοπούλα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Όσοι επιθυμούν να σταματήσουν έναν εθισμό σε αυτές τις ουσίες θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.

 • Δημόσια υγεία
 • αλκοόλ/εθισμός/παράνομα ναρκωτικά
 • Κατευθυντήριες γραμμές και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.